vladimir-kozhevnikov-bw6RgRUxO-o-unsplash
Pleca locītava un tās anatomija
07/10/2020
pexels-koolshooters-6246589
Kas ir Pilates?
03/05/2021

Ķermeņa un prāta raksturojums Tantras mācībās

pexels-tim-mossholder-942317

Var teikt, ka ķermenis vienlaicīgi eksistē trīs līmeņos. Tas ir rupjais ķermenis, smalkais ķermenis un pats smalkākais. Rupjais ķermenis sastāv no asinīm, kauliem, pieciem maņu orgāniem utt.  Smalkais ķermenis, kuru dēvē arī par Vadžras ķermeni, satur kanālus, enerģiju (vējš – tibetiski -lung) un pilienus, kas eksistē kanālos.  Mūsu ķermenī ir 72 tūkstoši šādu kanālu.  Galvenie, kurus mēs izmantojam meditācijā, ir centrālais kanāls, kurš virzās augšup pa muguru, mugurkaula priekšpusē un divi blakus kanāli, kas atrodas blakus centrālajam kanālam. Dažos atsevišķos punktos centrālajā kanālā, smalkākie kanāli sakrustojas un veido čakras.

Lungjeb vējš, kuru apspriežam šeit, nav saistīts ar gaisu, ko ieelpojam, bet ar smalko enerģiju, kas plūst cauri kanāliem. Šī smalkā enerģija jeb vēji ļauj mūsu ķermenim funkcionēt un tiek asociēti ar atšķirīgiem prāta stāvokļiem.  Tantrā ir teiciens: “Prāts pārvietojas ar vēju”. Tas nozīmē to, ka mūsu apziņa ir saistīta ar vēja  (lung) enerģiju.  Tie vienmēr ceļo kopā pa mūsu smalkajiem kanāliem. Ar šo enerģiju mēs strādājam, mācoties to kontrolēt,  veicot “iekšējās uguns” meditāciju.

Mūsu smalkais jeb Vadžras ķermenis satur arī smalko šķidruma enerģiju – sarkanos un baltos pilienus. Tibetieši to apzīmē ar vārdu –tigle, bet Hindu terminoloģijā tos sauc par Kundalīni. Lai arī šis baltais un sarkanais piliens ir vienmēr kopā visos mūsu kanālos, sarkanie sieviešu pilieni dominē nabiņas čakrā un baltie vīriešu pilieni – kroņa čakrā.  (Dažas tantriskās prakses Kundalīni pilienus dēvē par dievībām, sakot, ka  dakas (vīriešu dievības) un dakini (siev. dievības) dejo cauri nervu sistēmai).

Trešais ķermeņa aspekts – smalkākais ķermenis- manifestē nāves brīdī. Pēc četru elementu absorbēšanas nāk trīs vīziju pieredze: baltā, sarkanā un melnā vīzija.  Pēc šīm parādās nāves tīrā gaisma.   Smalkos apziņas stāvokļus,  kas pieredz šīs vīzijas, kuras dēvē par “četriem tukšumiem”, vienlaicīgi ceļā pavada arī smalkā vēja enerģija, vissmalkākā enerģija, kas savienota ar tīrās gaismas prātu neiznīcināmā pilienā sirds čakrā.

Kad jogs atmostas no tīrās gaismas vieduma pieredzes, šis pats smalkais prāts manifestē kā iluzorais ķermenis. Sasniedzot iluzoro ķermeni, (ļoti augsts sasniegums), notiek pilnīga prāta un ķermeņa apvienošanās. Šobrīd mūsu ķermenis un prāts nekomunicē pārāk labi, tiem ir atšķirīgas enerģijas un tie nav saistīti.  Izpratne par smalko un smalkāko ķermeni, palīdz mums atpazīt to, ka mūsos papildus fiziskajam ķermenis, ir arī kas daudz smalkāks. Tāpēc mums nav jāuztraucas, ja mūsu rupjais ķermenis deģenerējas vai “nesadarbojas”.

Tantriskās mācības arī skaidro cilvēciskas būtnes attīstību un evolūciju, kā apziņa starpstāvoklī (pirms nākamās atdzimšanas) uztver nākamo vecāku vīrišķo un sievišķo enerģiju un pieķeras tai, un tad iemiesojas konkrētajā apaugļotajā olšūnā.  Kā skaidroju agrāk, tantriskajā meditācijā mēs vizualizējam vīrišķo un sievišķo enerģiju, kā baltu mēnesi ar sarkanu nokrāsu un sevi kā spožu zilu gaismu, kas iekrīt tā centrā. Tā ir mūsu pašu atdzimšana.

Rietumu skaidrojums par to, kā olšūna satiekas ar spermatozoīdu mātes dzemdē un turpmākā augļa attīstība ir ļoti līdzīga tantras mācībai.  Tibetieši augļa attīstību izskaidro ar vēja enerģiju, kura virzās konkrētos virzienos, uzsverot, ka pirmā, kas attīstās ir sirds čakra, un tālāk viss attīstās tieši no tās.

Zinātniskās detaļas  ir ļoti svarīgas un to ilustrē stāsts par brāļiem Vasubandū un Asanga. Reiz viņi sacentās par to, kurš labāk raksturos nedzimušu teliņu, kas joprojām atradās savas mātes ķermenī.  Asanga, telepātiski izmeklējot teliņu, nāca klajā ar paziņojumu, ka  teliņam uz pieres ir balts plankums. Vasubandu, savukārt, zinot kā teliņa ķermenis ir anatomiski novietots mātes ķermenī, saprata, ka viņa brālis ir kļūdījies, jo nespēja  telepātiski iegūto informāciju integrēt. Viņš teica: “Piere nav balta, astes galiņš ir balts”. Vasubandu saprata, ka aste ir sarullējusies un aizlocījusies līdz teliņa pierei un, ka baltais traips, ko brālis redzēja pierē, ir astes galiņš, kur novietojies pie pieres.  Kad teliņš piedzima, pierādījās, ka Vasubandū zinātniskā, anatomiskā pieeja pārspēja brāļa telepātiskās spējas.

Ir ļoti nozīmīgi saprast Vadžras (smalkā) ķermeņa būtību un to kā tas funkcionē, jo tādējādi var iemācīties manipulēt ar tā dažādām enerģijām. Tu vari iemācīties sasniegt baudas un sāpju centrus, tos ieslēgt un izslēgt. Ja esat pazīstami ar  savu nervu sistēmu, jūs varat remdēt jebkuras savas sāpes. Lai atbrīvotos no spriedzes ķermeņa augšdaļā, varbūt ir jāpamasē punkts ķermeņa apakšējā daļā. Zinot savstarpējās attiecības ķermenī, tu vari atbrīvoties no diskomforta.  Saskaņā ar tantru, sāpes noteiktās ķermeņa daļās, bieži rodas no enerģiju blokiem, kas attiecīgi ir saistīti ar bloķētiem prāta stāvokļiem. Ja jogs izprot sava ķermeņa  fundamentālo struktūru, viņš zina kā atbrīvoties no jebkuras spriedzes, kas rodas viņa ķermenī.

Ķermenis ir dabisks, un ir jāiemācās ieklausīties tā ritmā, līdz tu sajūti, ka katra šūna tavā nervu sistēmā runā ar tevi.  Kad tu attīsti tik jūtīgu izpratni par savu ķermeni, ir gandrīz tā it kā tu varētu noteikt, ko tam darīt.  Tā vietā, lai smagi klamzātu apkārt, ķermenis kļūst viegls un svētlaimīgs, it kā tu staigātu pa gaisu. Tas ir atbrīvojoši. Tikai pieskāriens sev rada svētlaimi. Mūsos ir šis resurss. Tā vietā, lai būtu sāpju avots, viss ķermenis var kļūt par baudas avotu.  Tu sasniedz līmeni, kad tavs ķermenis un prāts sadarbojas tik perfekti, kad tu izjūti, ka prāts ir ķermenis un ķermenis ir prāts.  Tā ir neticami spēcīga vienotības sajūta.

Mēs ļoti lielu nozīmi piešķiram ķermenim. Un tomēr, koncentrējamies tieši uz tā ārējo formu – tīrību un izskatu. Sešās Naropas jogās, mēs savukārt, strādājam ar Smalko ķermeni -Vadžras ķermeni.  Izmantojot dažādas meditācijas tehnikas, mēs mācāmies kontrolēt enerģiju šajā Vadžras ķermenī – īpaši vēja enerģiju un tāpēc, ka prāts ceļo ar vēju, mēs spējam novirzīt prātu jebkur kur vēlamies.  Galu galā uz apgaismību. Tāpēc ir tik ļoti svarīgi izglītot sevi par smalko Vadžras ķermeni.

Prātam arī ir trīs līmeņi: rupjais prāts, smalkais prāts un vissmalkākais prāts. Rupjais prāts sastāv no piecu maņu uztverēm, kas ir ļoti ierobežojoši, rupji fenomenu tiesneši, vērtētāji. Smalkais prāts ietver sevī sešus galvenos maldus,  un arī 20 maldus, kas izdalās no galvenajiem – visi 80 konceptuālie prāta stāvokļi.  Šie prāta stāvokļi ir grūti saprotami – to raksturojums un funkcijas.  Ir grūti saprast to konceptu un veidu kā tie rada problēmas mūsu dzīvēs.

Apskatīsim, iekāri, vienu no sešiem  galvenajiem maldiem. Mēs patiesībā neizprotam, kas ir iekāre. Rietumos, iekāre šķiet tiek raksturota kā jutekļu apmierinājums, bet  no budisma skatu punkta, iekāre nav vēlme, kuru rada maņas, bet gan mentālie koncepti un projekcijas, kuras mēs uzkraujam iekāres objektam, tādējādi radot problēmas. Iekāre nepareizi interpretē un izkropļo objektu un tad mēs radām savā prātā halucinācijas par otru, kas padara mūs trakus.

Iekāres dabu ir ļoti grūti saprast, taču, ja tas izdodas, tu spēj kontrolēt savu prātu, jo tu spēj apšaubīt un saprast savu vīziju par iekāres objektu. Citādi mēs neatpazīstam prāta spēlītes, jo ar savu “Es gribu, man vajag” spēli, iekāre nepārtraukti izaicina mūs, padarot mūsu dzīvi par jucekli.  Patiesa izpratne par kaisli rodas tikai meditācijas laikā, pat klausoties mācības gadu gadiem, mūsu izpratne par to var būt tikai intelektuāla, taču patiesā izpratne par to rodas tikai meditācijas pieredzes laikā.

Trešais prāta aspekts ir vissmalkākais, tas ir tīrās gaismas prāts, kas ir neatdalāms no smalkākās vēja (ķermeņa) enerģijas, neiznīcināmā piliena formā sirds čakrā.  Ikviens piedzīvo šo smalkāko prātu nāves brīdī.  Smalkākais ķermenis un prāts nav kaut kas tāds, kas piemīt īpašiem cilvēkiem, tas ir katrā no mums. Mēs iemācāmies aktivizēt šos smalkākos ķermeņa un prāta stāvokļus tantriskajās praksēs un izmantojam tos apgaismības sasniegšanā.

Fragments no Lamas Ješes grāmatas “The Bliss of inner fire. Heart practice of the six yogas or Naropa.”

Tulkoja Kristīne Somere

Kristine Somere
Kristine Somere
Portāla Slow Life dibinātāja. Sertificēta Tibetas Jogas un Yin Yogas skolotāja, kas aizraujas ar dažādiem jogas veidiem, Tibetas Budismu , veselīgu dzīvesveidu un uzturu. Latvijas Jogas Biedrības valdes locekle. Dzīvojusi un mācījusies Londonā, Indijā, Nepālā, ASV un citās pasaules valstīs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TheYogaShop. //]]>